Döner Sermaye ye Sık Sorulan Sorular
5 Ekim 2022 | 10:30
  • DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ

SIK SORULAN SORULAR

1. Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü’nde (DSİM) ne yapılır?
  • DSİM 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunun 58. maddesinin 2. Maddesi kapsamında kurulmuştur. Eğitim-Öğretim ve temel hizmetleri aksatmamak kaydıyla, Üniversitenin âtıl kapasitesini (beşerî ve fiziki) değerlendirerek, öğretim elemanlarının katkısıyla özel bütçeye bağımlılığı azaltmak amacıyla gelir elde edilmeye çalışılır. Bu gelirle Üniversitenin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olunur. Gelir öğretim elemanlarının proje yürütücülüğünü yaptığı projelerden elde edilir. DSİM’in projelerin yürütülmesinde yalnızca mali açıdan sorumluluğu vardır.

1. Kimler, kiminle, hangi konularda projeler yapabilir?
  • Öğretim elemanları (Projede bir veya birden fazla öğretim elemanı çalışabilir.)
  • İşverenle (Yurt içi veya yurt dışındaki kamu, özel sektör ve şahıslar.)
  • Seminer, konferans, panel ve sempozyumlarda konuşmacı olmak, eğitim vermek, araştırmacı olmak, analiz ve test yapmak, raporlama yapmak, danışmanlık yapmak vb. konularda proje yapabilir.

1. Öğretim elemanı Projeyi nasıl başlatır?
  • Proje bedelini ödeyecek olan İşveren ile Öğretim elemanı arasında anlaştıkları proje konusunda sözleşme hazırlanır. Bizim için olması gereken maddeleri içeren Sözleşme Taslağımız https://donersermaye.gazi.edu.tr/view/page/288297/sozlesme-taslagi  web sayfamızda mevcuttur. Bu sözleşme taslağına istediğiniz ve DSİM tarafından da uygun bulunan başka maddeleri de ekleyebilirsiniz.
  • Bu sözleşme İşveren, Proje yürütücüsü, Dekan ve Döner Sermaye İşletme Müdürü tarafından imzalanır ve sistemde bütçesi açılarak proje başlatılmış olur.

1. Proje AR-GE 58/K kapsamına nasıl alınır?

1. Projede süre sınırlaması var mı?
  • Projede süre sınırlaması yoktur, ama projenin başlama ve bitiş tarihi mutlaka belirtilmelidir. Projenin süresini Proje yürütücüsü ve işveren birlikte belirler.
  •  Proje sözleşmede belirttiğiniz tarihte bitmemiş ise ek sözleşme yaparak süreyi uzatabilirsiniz

1. Proje bedelini belirlerken alt üst sınır var mı?
  • DSİM tarafından Proje bedelleri için belirlenmiş bir alt üst sınır yoktur. Proje bedelini Proje yürütücüsü ve İşveren karşılıklı anlaşıp belirler.

1. Ödeme planı nasıl olmalı?
  • İşveren ve Proje yürütücüsü ödeme planını üzerinde anlaşmalı ve sözleşmede bunu belirtmelidir. İşin başında veya sonunda; toplu, dönemsel, parça başı vb. şekillerde yapılabilir.

1. Fatura kim tarafından düzenlenir?
  • İşveren proje bedelini hesaba yatırdıktan sonra dekontu Proje yürütücüsüne ve DSİM’e ulaştırarak fatura talep eder. DSİM tarafından fatura düzenlenir.

1. Proje üzerinden satın alma yapabilir miyim?
  • Yapılabilir, sözleşmede bu durumu belirtmelisiniz. Proje bütçesini buna göre ayarlamalı, satın alınacak şeyler KDV dahil planlanmalıdır.

1. Yolluk ve harcırah alabilir miyim?
  • Sözleşmede belirtir ve proje bütçesine eklerseniz alabilirsiniz.

1. Proje Bedeli hangi hesaba yatırılır?

1. Proje Bedeli öğretim elemanı ek ödemesi nasıl yapılır?
  • 2547 sayılı kanun gereğince Üniversitemiz tarafından ek ödeme oranları belirlenmiştir. Proje bedelinin KDV hariç tutarından dağıtım yapılır. Alacağınız ek ödemeyi; bu Projenin 58k kapsamında olup, olmaması, Üniversite imkânlarının kullanıp, kullanılmaması, projeyi yürüttüğünüz https://donersermaye.gazi.edu.tr/view/page/288788/mevzuat-ve-yonetmelikler  birimin kesinti oranları belirler. Bulunduğunuz vergi dilimi de aldığınız ek ödemeyi etkilemektedir.
  • Proje bedeli için fatura düzenlenmeli, sözleşmeden doğan damga vergisi yatırılmış olmalıdır. Bunların sonrasında EBYS üzerinden Müdürlüğümüze yazılan dilekçe ile ek ödemeniz yapılır.

1. Dilekçeden ne kadar süre sonra ek ödeme öğretim elemanının hesabına geçer?
  • Her ayın 1 ile 15 arası vergi matrahlarından dolayı sistem kapatılır. Bu dönemde ödeme yapılamaz. Bunun dışında önemli bir şey olmadığı sürece 7 ile 10 gün içinde ödemeniz hesabınıza geçer.

1. Birim payı ile ne yapılır?
  • Birim adına araç gereç ve bakım onarım hizmeti alınabilir.

1. Görevlendirme yazısını nasıl alırım?
  • Biriminizin personel işlerine imzaları tamamlanmış sözleşmenin bir nüshasıyla birlikte görevlendirmenizi talep etmelisiniz.

S.S.S-1